estate, villa, architecture-152518.jpg

Pool placering: 10 tips och råd

Pool placering är en viktig del i planeringen, därför har vi samlat 10 punkter som kan göra det lättare för dig att bestämma vart du ska placera just din pool.

rektangulär pool med aqvisdeck

1. Sol

Soligt läge innebär lägre uppvärmningskostnader, därför bör poolen helst placeras i söderläge. Fundera också på när ni kommer att bada. Vill ni ha morgonsol eller kvällssol i poolen?

2. Vind och insynsskydd

Vart på tomten har ni bäst insynsskydd? Kan poolen stå i lä? De flesta föredrar att placera poolen så att de slipper vind och åskådare, dock går detta förstås att fixa genom att bygga ett vind- och insynsskydd också!

3. Träd och buskar

Träd och buskar kan i vissa fall användas som insynsskydd, men tänk på att inte placera poolen allt för nära för att undvika att blad och grenar hamnar i poolen. Placera poolen smart så slipper du städa den lika mycket!

4. Uppsyn

Barn ska aldrig bada själva, men man kanske inte alltid har tid att vistas vid poolen när barnen är badsugna. Lös detta med en smart pool placering så att ni fortfarande kan ha uppsyn, till exempel från ett fönster eller från altanen.

5. Mark

Tänk på att områden med mycket sten och berg innebär ett större grävarbete och därmed högre kostnad. Om grävning ska göras behöver man säkerställa att det inte finns några ledningar för vatten, el eller telefon i marken där poolen ska placeras. Detta kan du ta reda på genom att kontakta ditt elbolag.

6. Grundvattennivå

Placera poolen så att grundvattennivån är under poolens maxdjup. För att ta reda på detta kan du höra av dig till din kommun.

7. Utrymme för arbete och stängda ytor

Stäng inga ytor. Stängda ytor innebär att grävmaskiner och dylikt inte kan ta sig fram. Ha framtida projekt i åtanke när ni bestämmer placering av er pool så att den inte står i vägen. Tänk även på att maskiner behöver komma fram för att bygga er pool. Det finns inga regler för hur nära en tomtgräns du får bygga din pool, men det är en god idé att se till att allt arbete som krävs för att bygga poolen går att genomföra på din egen tomt.

8. Värmepump och teknikrum

Teknikrummet driver din pool. Här sköts rening, uppvärmning och cirkulation. Teknikrummet brukar placeras max 15 meter ifrån din pool, till exempel i källaren, i ett närliggande förråd, under altanen eller i huset. Värmepumpen låter en del, så tänk på att placera den så att den inte stör dig eller dina grannar.

9. Yta runt poolen

Snåla inte med utrymme runt poolen! Se till att det finns plats för solstolar, grill och umgänge! Allra minst behöver det finnas utrymme för ett poolskydd och utrymme att gå på runt poolen för åtkomst vid städning. Poolskydd är olika stora beroende på sort och tar olika mycket plats, men räkna med att göra plats för poolskyddet med minst en halvmeter extra utanför poolen.

10. Testa med presenning

Testa din poolplacering med presenning! Se till att presenningen har samma mått som din blivande pool och lägg ut den på olika platser på tomten, på så sätt blir det mycket lättare att få en uppfattning om hur det faktiskt kommer att se ut.

Känns det fortfarande svårt att bestämma sig?
Låt våra experter hjälpa dig!

Aqvis erbjuder gratis hembesök och rådgivning när du ska planera ditt nya poolprojekt.

  • Kostnadsfria konsultationer.
  • 40 års garanti på poolstommen.
  • Skräddarsydda offerter utan gömda kostnader.