chiang rai, thailand, infinity pool-2445218.jpg

Infinity pool – allt du behöver veta

Infinity pool – swimmingpoolen med den försvinnande kanten, höjden av lyx!
Men hur fungerar de egentligen? Är det dyrare än en vanlig pool?
Kan jag ha en på min tomt? Fortsätt läsa så berättar vi allt!

pool, friform, infinity

Bildexempel på infinity pool från Aqvis.

Allt du behöver veta om infinity pooler:

Vad är en infinity pool?

En infinity pool har en kant som försvinner in i horisonten, vilket ger intrycket av en oändlig pool – därav namnet.

Hur fungerar en infinity pool?

Tricket med den försvinnande kanten är en poolkant som är lägre än de andra. Vattnet rinner över den lägre kanten och ned i ett kärl där det samlas upp, filtreras och skickas tillbaka till poolen igen.

Är de farliga? Kan man ramla ut?

Svar: Nej. Den osynliga kanten är bara en illusion. Om du simmar upp till kanten kommer du fortfarande att mötas av en vägg. En infinity pool är lika säker som en vanlig pool.

Hur mycket kostar en infinity pool?

Cirkulationssystemet och det speciella området där vattnet tas upp medför extra svårigheter jämfört med en vanlig pool – och därmed extra kostnad. Räkna med att priset för din pool höjs med ca 30% om du vill ha en försvinnande kant. Vissa pooler har fler försvinnande kanter än en, vilket förstås höjer priset ännu ett snäpp.

Krävs det extra skötsel?

Eftersom tekniken är mer komplicerad än för en vanlig pool krävs också mer underhåll. Kärlet där vattnet fångas upp är en extra plats som behöver rengöras, till exempel. Det är även viktigt att du har koll på din filtrering och vattenpump för om den ena blir tilltäppt eller den andra går sönder kommer inte vattnet att cirkulera effektivt längre. När vattnet rinner över poolkanten till det lägre kärlet avdunstar det dessutom snabbare än in en vanlig pool.

Vilken miljö passar bäst för en infinity pool?

För att poolen ska se ut som ett riktigt konstverk krävs rätt miljö. Störst wow-faktor får du när poolen placeras mot en brant kant och en vacker utsikt. Infinity poolen på hotellet Marina Bay Sands i Singapore är världens mest kända. Där har de dragit konceptet till sin spets och placerat poolen på hotellets takvåning. Effekten är en häpnadsväckande pool som får en att dra efter andan och tappa hakan!

Infinity poolen på Marina Bay Sands hotel i Singapore.

Sugen på att skaffa pool? Läs vår guide Köpa pool: komplett guide i 5 steg.