Grönt vatten i poolen – vad gör man?

Hur blir man av med grönt vatten i poolen och varför blir vattnet grönt? Grumligt eller missfärgat vatten i poolen kan bero på att man använder för lite klor, att filtret inte fungerar som det ska, eller att pH-värdet är obalanserat.

pH-värdet i poolen – en snabbkurs!
pH-värdet i poolen bör ligga mellan 7,0 och 7,4, annars kan vattnet bli missfärgat, och i värsta fall, skadligt. Om pH-värdet ligger under 7 så är vattnet surt och kan skada materialen i din pool. Vattnet i poolen ska vara lätt basiskt, men om pH-värdet ligger över 7,6 så är det för högt vilket resulterar i att kloret inte kan göra sitt jobb, vilket är att hålla vattnet rent, och missfärgningar kan uppstå.

Grönt vatten
Alger kan ställa till med grönt vatten och hala ytor i poolen. För att bli av med dem bör du justera poolens pH-värde och därefter chockklorera. Om du också ser punkter av svarta alger bör du även skrubba ytor med klarlösning och tillsätta algmedel.

Grumligt vatten
Grumligt vatten kan bero på algbildning, dålig filtrering eller för högt pH-värde. Kontrollera filtret och chockklorera med kalciumhypoklorit om du misstänker alger. Om vattnet ser mjölkigt ut är pH-värdet för högt och bör justeras med pH-sänkande medel.

Blågrönt vatten
Om pH-värdet i poolen är för lågt kan vattnet också se grönt ut. Blågrönt vatten kan även bero på koppar. Flocka poolvattnet med flockningsmedel om koppar är orsaken till problemet.

Brunt vatten
Klicka här för att komma till vår artikel om hur man botar brunt poolvatten!