Missfärgat vatten – brunt, svart, blågrönt

Brunt vatten är inget man vill ha i sin pool. Metaller och mineraler kan ändra färgen i din pool, men missfärgning kan också bero på att vattnet är i obalans. Rätt pH-värde är viktigt för att kloret ska fungera som det ska och hålla poolen ren och vattnet klart, men om olyckan är framme och poolen ser mer ut som en kastrull oätlig soppa än något man vill ta ett dopp i så finns det lösningar.

pH-värdet i poolen – en snabbkurs!
pH-värdet i poolen bör ligga mellan 7,0 och 7,4, annars kan vattnet bli missfärgat, och i värsta fall, skadligt. Om pH-värdet ligger under 7 så är vattnet surt och kan skada materialen i din pool. Vattnet i poolen ska vara lätt basiskt, men om pH-värdet ligger över 7,6 så är det för högt vilket resulterar i att kloret inte kan göra sitt jobb (att hålla vattnet rent) och missfärgningar kan uppstå.

missfärgat brunt vatten grönt vatten ph värde

Brunt vatten
Brunt vatten kan bero på att vattnet innehåller järn. Vattnet kan också vara grumligt och ha en röd ton. Justera pH-värdet i din pool så att det ligger mellan 7,0 och 7,4.

Svart vatten
En hög halt mangan kan göra att poolvattnet blir svart. Använd flockningsmedel och flocka poolvattnet.

Grönt vatten
Det finns olika anledningar till att poolvattnet blir grönt. Det kan bero på allt ifrån dålig filtrering till alger till ett pH-värde som är i obalans. Därför har vi en alldeles egen artikel för hur man blir av med grönt vatten.
Klicka här för att komma till vår artikel om hur man botar grönt poolvatten!